Ontbijt Recepten
Banaan pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn lekker als ontbijt. Maar kun je ook heel goed als lunch eten.
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 2 bananen
- 25 gr havermout (of boekweitmeel)
- snufje kaneel
- topping: schijfjes banaan, aardbei, framboos, blauwe bessen, honing of stroop, evt. kaneel
Bereiding:
- Doe de eieren, bananen, havermout en kaneel in een blender en blendt tot een glad beslag.
- Giet kleine beetjes beslag in een pan (8-10 cm) en bak op lage temperatuur. Bak ze aan beide kanten.
- Maak een stapeltje pannenkoekjes op je bord en garneer met schijfjes banaan, stukjes rood fruit, strooi er een beetje kaneel overheen en een beetje honing, stroop of ahornsiroop.
Yoghurt - Mango - Banaan - avocado

Dit lekker recept is van Oersterk. De avocado in dit recept zorgt voor extra gezonde vetten. Het fruit maakt het lekker zoet!
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 rijpe avocado
- 1 mango
- 1 kleine banaan
- 3 grote scheppen (kokos)yoghurt
- granaatappelpitjes
- evt. gepofte quinoa
- evt. een takje verse munt voor de garnering
Bereiding
- Snij de mango in stukjes en hou de helft apart voor de garnering.
- Hou ook een paar plakjes banaan apart voor de topping.
- Doe de avocado, (kokos)yoghurt, banaan en de helft van de mango in een blender en mix tot een gladde, romige substantie.
- Schep de yoghurt in bakjes en garneer met plakjes banaan, stukjes mango, granaatappelpitjes, evt gepofte quinoa en munt.
Havermout
Met havermout kun je alle kanten op voor je ontbijt. Hier twee lekkere varianten.

Havermout met appel of peer
Dit recept is van LisLovesCooking
Ingrediënten:
- 40 gram havermout
- 100 ml amandelmelk (of havermelk)
- 1 tl kaneel
- 1 appel of peer
- 1 el rozijnen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de appel of peer in blokjes.
- Meng de appel of peer met de overige ingrediënten (melk, havermout, rozijnen en kaneel).
- Schep het mengsel in een ovenbestendig bakje en bak je ontbijtje in 30 minuten in de oven.

Havermout met banaan en cacao
Dit recept is van Dalí van ZonderZooi.
Ingrediënten:
- 40 gram havervlokken
- 1 banaan
- 1 el cacao
- 150 ml amandelmelk (of havermelk)
- handje hazelnoten (of andere noten)
- 1 el kokosrasp
Bereiding:
- Snij de helft van de banaan in plakjes. Zet zijn voor de garnering. Zet ze apart.
- De andere helft van de banaan prak je met een vork.
- Doe de geprakte banaan samen met de havermout, cacao, melk in een pannetje.
- Verwarm het havermout-banaan mengsel. Roer het af en toe even door. Na ongeveer 5-10 minuutjes is het wat dikker geworden.
- Schep het mengsel in een kommetje en garneer met de plakjes banaan, nootjes en kokosrasp.
Chia pudding

Ideaal om meerdere porties van te voren klaar te maken. Handig als je 's-ochtends niet zoveel tijd hebt!
Ingrediënten (voor 2 porties):
- 3 el chiazaad
- 250 ml kokosmelk of (kokos)yoghurt of amandelmelk (of een combi)
- 1 tl agavesiroop
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 rijpe mango* of mangostukjes uit de diepvries
- topping: geraspte kokos, vers fruit, muntblaadje, evt. granola
Bereiding:
- Meng de chiazaadjes met de kokosmelk en agavesiroop. Voeg de vanille toe en roer goed door elkaar. Schep in glazen potjes of bekers en zet in de koelkast voor minimaal 3 uur (of een hele nacht).
- Pureer de mango met een staafmixer tot een gladde puree. Schep de mangpuree bovenop de chiapudding. Top af met geraspte kokos, vers fruit en eventueel granola.
* i.p.v. mango kun je ook ander fruit, zoals frambozen of aardbeien gebruiken.
Groente-omelet

Met een groente omelet krijg je meteen al een portie groenten binnen aan het begin van de dag! Geef je eigen twist aan de omelet met groenten en kruiden die jij lekker vindt.
Een groente omelet is ook erg geschikt voor de lunch!
Ingrediënten:
- 2 eieren
- scheutje melk of water
- restjes uit de groentelade (bv. paprika, courgette, prei, champignons, tomaat, spinazie)
- (verse) kruiden, zoals bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden.
- evt. geitenkaas verkruimeld
Bereiding:
- Klop de eieren los
- Bak de groenten een paar minuutjes in een pan
- Roer de kruiden, samen met een beetje peper en zout, door de groenten.
- Schenk de losgeklopte eieren bij de groenten. Voeg evt. geitenkaas toe als je dat lekker vindt.
- Bak de omelet met de deksel op de pan.